|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
24/01/2017 |
Data da última atualização: |
02/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
JACINTO, M. A. C.; FACO, O.; BELCHIOR, L. S.; SILVA, K. de M.; ALENCAR, M. M. de. |
Afiliação: |
Manuel Antônio Chagas Jacinto; OLIVARDO FACO, CNPC; LUCIANA SHIOTSUKI BELCHIOR, CNPASA; KLEIBE DE MORAES SILVA, CNPC; Maurício Mello de Alencar. |
Título: |
A qualidade dos couros é determinada por aspectos estruturais da pele ovina. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Arco, Bagé, v. 4, n. 12, p. 24-25, abr. 2016. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Couro; Ovino; Pele. |
Thesaurus Nal: |
Hides and skins; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153886/1/cnpc-2016-A-qualidade.pdf
|
Marc: |
LEADER 00592nam a2200205 a 4500 001 2061676 005 2017-03-02 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJACINTO, M. A. C. 245 $aA qualidade dos couros é determinada por aspectos estruturais da pele ovina.$h[electronic resource] 260 $aRevista Arco, Bagé, v. 4, n. 12, p. 24-25, abr. 2016.$c2016 650 $aHides and skins 650 $aSheep 650 $aCouro 650 $aOvino 650 $aPele 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aBELCHIOR, L. S. 700 1 $aSILVA, K. de M. 700 1 $aALENCAR, M. M. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
12/06/2023 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
SILVA JUNIOR, A. C. da; SOUZA, P. J. de O. P. de; SOUSA, D. de P.; MARTORANO, L. G.; SILVA, C. M. da; SILVA, C. M. da; NUNES, H. G. G. C.; LIMA, M. J. A. de; SOUSA, A. M. L. de; PINTO, J. V. de N.; RUIVO, M. de L. P.; ALVES, J. D. N.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da. |
Afiliação: |
ALBERTO CRUZ DA SILVA JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; PAULO JORGE DE OLIVEIRA PONTE DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; DENIS DE PINHO SOUSA, SECRETARIA DE ESTADO DE MEIO AMBIENTE E SUSTENTABILIDADE DO PARÁ; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; CARINA MELO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; CAROLINA MELO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; HILDO GIUSEPPE GARCIA CALDAS NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; MARCUS JOSÉ ALVES DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; ADRIANO MARLISOM LEÃO DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; JOÃO VITOR DE NÓVOA PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; MARIA DE LOURDES PINHEIRO RUIVO, MUSEU PARAENSE EMÍLIO GOELDI; JOSÉ DARLON NASCIMENTO ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; HERÁCLITO EUGÊNIO OLIVEIRA DA CONCEIÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA. |
Título: |
Energy balance, water demand, and crop coefficient of acid lime in the Oriental Amazon. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Water, v. 15, n. 6, Article 1239, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/w15061239 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Energy and water dynamics are crucial for citrus development in the Eastern Amazon. This study aimed to determine the energy balance, water demand, and crop coefficient of acid lime in the northeast region of Pará. A micrometeorological tower was installed in the center of the experimental area to monitor meteorological variables between October 2020 and December 2021. The energy balance and water demand were obtained by the Bowen ratio method. Kc was determined by the ratio between crop and reference evapotranspiration. The results obtained indicate that 63% of the available energy was used by latent heat in the rainiest period, while 60% was used during the less rainy period. Sensible heat used 32% and 34% during the most and least rainy periods, respectively. Soil heat presented a low variation, with an average of 5% for the entire period. Water consumption of the acid lime during the experiment was 1599 mm, with a daily mean of 3.70 mm day−1, while the mean value of Kc was 1.4. These results allow for the design of adequate water supply protocols for the crop in the main citrus pole in the Amazon region. |
Palavras-Chave: |
Bowen ratio; Decoupling factor. |
Thesaurus NAL: |
Citrus latifolia; Evapotranspiration. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154400/1/Energy-Balance.pdf
|
Marc: |
LEADER 02116naa a2200325 a 4500 001 2154400 005 2023-06-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/w15061239$2DOI 100 1 $aSILVA JUNIOR, A. C. da 245 $aEnergy balance, water demand, and crop coefficient of acid lime in the Oriental Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aEnergy and water dynamics are crucial for citrus development in the Eastern Amazon. This study aimed to determine the energy balance, water demand, and crop coefficient of acid lime in the northeast region of Pará. A micrometeorological tower was installed in the center of the experimental area to monitor meteorological variables between October 2020 and December 2021. The energy balance and water demand were obtained by the Bowen ratio method. Kc was determined by the ratio between crop and reference evapotranspiration. The results obtained indicate that 63% of the available energy was used by latent heat in the rainiest period, while 60% was used during the less rainy period. Sensible heat used 32% and 34% during the most and least rainy periods, respectively. Soil heat presented a low variation, with an average of 5% for the entire period. Water consumption of the acid lime during the experiment was 1599 mm, with a daily mean of 3.70 mm day−1, while the mean value of Kc was 1.4. These results allow for the design of adequate water supply protocols for the crop in the main citrus pole in the Amazon region. 650 $aCitrus latifolia 650 $aEvapotranspiration 653 $aBowen ratio 653 $aDecoupling factor 700 1 $aSOUZA, P. J. de O. P. de 700 1 $aSOUSA, D. de P. 700 1 $aMARTORANO, L. G. 700 1 $aSILVA, C. M. da 700 1 $aSILVA, C. M. da 700 1 $aNUNES, H. G. G. C. 700 1 $aLIMA, M. J. A. de 700 1 $aSOUSA, A. M. L. de 700 1 $aPINTO, J. V. de N. 700 1 $aRUIVO, M. de L. P. 700 1 $aALVES, J. D. N. 700 1 $aCONCEIÇÃO, H. E. O. da 773 $tWater$gv. 15, n. 6, Article 1239, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|